biografi

 

15-irina-smallkliptIrina föddes i St. Petersburg och tog sina första accordeonlektioner vid 8 års ålder, vid den särskilda musikskolan för musikaliska barn.Så småningom vidtog studier vid Rimsky-Korsakovskolan, där hon erhöll diplom år 2000. 

Hon har därefter studerat vid Kungliga.Musikhögskolan i Stockholm och vid Rimsky-Korsakov konservatoriet i St. Petersburg.

År 2003 blev Irina den första accordeonisten någonsin som antogs till diplomutbildning vid Kungliga Musikhögskolan i Sverige. Studierna i St. Petersburg avslutades med en diplom sommaren 2005.

Under året 2006 avslutade hon sina studier i Stockholm med sina diplomkonserter bl.a. med Sveriges Kungliga Filharmoniska orkester.

Irina har även vunnit flertalet internationella och ryska tävlingar och har konserterat ett flertal omgångar i Tyskland, Polen, Belgien, Finland, Ryssland, Sverige, Norge, Danmark och USA. Hon har också spelat på kammarmusikfestivaler i bl.a. St. Petersburg, Bryssel, Köpenhamn och Stockholm, samt spelat i rysk  TV och Sveriges Radio.

Irina har även spelat som solist med flera symfoniorkester.

Från Ryssland har Irina belönats med två nationella stipendier, och har även fått stipendier från Svenska Institutet och Kungliga Musikaliska Akademien samt Albin Hagström, Hans-Erik  Nääs och Andrew  Walter.

I recensioner har det berättats att

i Irinas spel märks tydligt hennes stora musikalitet, kraft och inlevelse. Detta kombinerat med stor målmedvetenhet, ambition och en stark personlig profil gör henne till en framstående musiker” För Irina är det också viktigt att sprida kunskapen om instrumentets möjligheter. Hon spelar framför allt klassisk musik, men även pop- och folkmusik finns på repertoaren. Irina har också samarbetat med tonsättare, som komponerat musik speciellt för henne.